سیستم «بخاری» خودروی پراید یک نقطه ضعف دارد و آن هم این است که میزان حرارت آن بسیار زیاد تحت تاثیر دمای موتور است البته ناگفته نماند که همه اتومبیل ها دارای این ضعف در «بخاری»هایشان هستند ولی خب در خودروی پراید این موضوع بیشتر خودنمایی می کند . دلیل آن که سیستم «بخاری» پراید بیشتر از سایر «بخاری»های دیگر تحت تاثیر دمای موتور است آن است که موتور این خودرو در فصل هایی که سرد هستند خیلی زیاد و شدیدا تحت تاثیر هوای بیرون است . به طور کلی «بخاری» خودرو این گونه است که گرمای حاصل از رادیاتور را می گیرد و با استفاده از فن خودرو آن را به درون اتومبیل می فرستد . کلید روشن و خاموش شدن دمنده نیز بستگی به خودرو داشته و در چندین حالت قابل تنظیم است که برای سیستم «بخاری» خودروی پراید روی صفحه کنترل «کولر» و «بخاری» ، توسط یک پیچ سه مرحله ای ، سرعت فن کنترل میشود و توسط یک خار که به صورت افقی جابه جا میشود ، مسیر های خروجی هوا را میتوان کنترل کرد . پس مشاهده کردید که در بخاری هیچ انرژی مفیدی از بین نرفته و تنها از نیروی برق باتری که آن هم جایگزین میشود ، برای پمپاژ هوا استفاده میشود . گرمای هوا نیز از گرمای آب موتور تامین میشود . در گذشته بخاری اکثر خودروها زمان زیادی به طول می انجامید تا گرم شود و هوای گرم وارد اتاق کند ، اما امروزه جنس رادیاتور بخاریها متفاوت شده و تبادل حرارتی آنها در حد بسیار بالایی میباشد . در خودروهای نسل قدیم رادیاتورها معمولاً مسی و برنجی ساخته میشدند ، اما امروزه تمامی رادیاتورها آلومینیومی ساخته شده تا تبادل حرارتی آنها بالا رود . شبکه ورود آب گرم موتور بسیار قوی است و موتور خودروهای جدید بسیار زودتر به حالت نرمال میرسند . در نتیجه سریعتر گرم شده و خیلی زودتر آب دور خود را گرم میکنند . به طور مثال خودروهای کاربراتوری ( مانند پراید های کاربراتوری که در ابتدا در شرکت سایپا تولید و قطعات و لوازم یدکی آن ساخته میشود ) قدیمی حداقل ۱۵۵ دقیقه زمان لازم داشتند تا در فصل سرما به گرمای نرمال برسند . اما موتورهای انژکتوری امروزی در کمتر از سه دقیقه گرم شده و به دمای نرمال و عادی خود میرسند . این باعث شده تا بخاری در خودروهای جدید ، خیلی سریع شروع به کار کرده و گرمای داخل کابین را تامین کند .
– عدم درزبندی مناسب پوسته فن توسط واشر های مخصوص و نشت آب از رادیاتور بخاری باعث مشکلات عدیده ای همچون ایجاد بوی نامطبوع در سیستم بخاری و … میشود .
ترموستات نقش بسیار مهمی در این سیستم دارد . درواقع یکی از انواع قطعات و لوازم یدکی خودرو است که علاوه بر افزایش سرعت گرم شدن موتور ، کنترل دمای آنرا برعهده دارد . برای عملکرد صحیح موتور ، دمای آن در حد معینی باید باشد . ترموستات وسیله ای مکانیکی برای تنظیم درجه حرارت موتور اتومبیل است . این وسیله بطور خودکار گرمای موتور را حدود ۸۵ درجه نگه می دارد . ترموستات مسیر ورود آب به رادیاتور را بسته است و آب ابتدا همان مسیر اطراف موتور را طی می کند و وارد رادیاتور نمی شود تا گرمای آن به ۸۵ در جه برسد . در این حالت گرما باعث فعال شدن ترموستات شده و جیوه ای که درون ترموستات است منبسط می شود و مسیر ورود آب به رادیاتور را باز می کند تا در جه حرارت بیشتر بالا نرود و با کم شدن دما , دوباره ترموستات بسته می شود . این عمل پی در پی برای نگه داشتن حرارت موتور در دمای ایده آل تکرار می شود . در زمستان آبی که به رادیاتور برای خنک شدن وارد می شد به یک مبدل حرارتی وارد میشود و از گرمای آن برای گرم کردن داخل اتومبیل استفاده می شود . موتور اتومبیل مقدار زیادی از انرژی شیمیایی حاصل از احتراق داخل بلوک سیلندر را به جای تبدیل به انرژی مکانیکی ، به گرما تبدیل میکند (شاید حدود ۷۰۰ درصد) . هرچند مقداری از این گرما از طریق لوله اگزوز خارج میشود ولی هنوز هم مقدار گرمای داخل موتور برای داغ کردن آن کافی است . نداشتن ترموستات در زمستان باعث بالاتر رفتن اصطکاک در موتور، ترکیدن سرسیلندر و گرم نشدن خودرو شده و ضررهای زیادی را به قطعات و لوازم یدکی خودرو وارد میکند .